367167.jpg

Kesäaika pullistelee lemmenasioita: jokaisen ihan pienenkin kirkon kulmalla häävieraat seisoskelevat riisipussit kädessään, rokkijuhlakansa makaili viime viikonloppuna kaulaillen ruissalossa, kaikenlaiset rakkaudenviestit varmaan kulkevat juuri nytkin niin tuolla bittien avaruudessa kuin postimiesten laukuissakin.

Vaan Ero on joskus aivan väistämätöntä. Solmituista avioliitoista joka toinen päätyy eroon, saati sitten rekisteröimättömät lemmensuhteet, joista erotilastoja ei ole tehty, mutta jokaisella on jonkunlainen kokemus siitä kun yhteinen polku ei jatkukaan yhteisenä. Tunne ei ole kovinkaan miellyttävä paitsi silloin kun siihen olemassa hyvä syy. Erotessa sitä on paljaimmillaan, alastomin. Kuten rakastaessaankin. Rakkauskirjeet, viestit ovat niitä, joita säilyttää mielellään, erokirjeitä ei niinkään. Mutta viimeinen kirje tai viesti kertoo aivan yhtä paljon kuin se ensimmäinenkin.

Cécile Slanka on kirjoittanut kirjan Comment lui dire adieu, jonka suomenkielelle on kääntänyt Titia Schuurman: 101 tapaa jättää rakas.

Kirjassa on 101 erilaista erokirjettä ihmistyypin ja tyylin mukaan. Vaikka ero aiheena ei ole kovinkaan hauska tai lystikäs sinänsä niin tätä pikkukirjaa lukiessa naurattaa kyllä - kumma kyllä. Slanka apinoi Raymond Queneaun kulttikirjaa "Tyyliharjoituksia" ja onnistuu siinä hyvin. Ihminenhän on totisen traagisena oliona samalla liikuttavan koominen. Ja erotilanteessa aivan yhtä runollinen ja irrationaalinen kuin rakastuessaankin. Jokainen erokirje on otsikoitu erotyylin mukaisesti ja nämä lyhyet viestit ovat tarinoita, niistä lukee koko tarinan. Lukija löytää näistä 101 tyylistä ja tyypistä varmaan tosi elämän tapaukset, niin ja sekä ehkä myös itsensä, sen jolle hyväntahtoisesti nauraminen tekee hyvää.

Näillä tyyleillä hyvästinsä jättävät nämä kymmenen (otteita Slankan teoksesta):

SADISTI

Henkka,
tiedän kokemuksesta, että jätetyksi tulemisessa
on tuskallisinta se, ettei ymmärrä jättämisen syitä.
Joten en kerro niitä.

Matleena

INTUITIO

Jori,
En oikein tiedä miksi jätän sinut, mutta jotenkin
tunnen että juuri sitä minä tarvitsen.

Mari

HELLITELLEN

Paukkuseni,
pikkupupuseni, mussukkani, namuseni, kultamuruseni, höpönassuni, kölliseni, nallekarhuni, jänöjussini, hauvelini, kyyhkyläiseni, hanipalleroni, mörrimöykkyni, kultsipuudelini, sokeritoppaseni, pehmoleluni, kollinroikaleeni, rakas rutjakkeeni, murmelini, hunajaiseni, puppelini, Pauli-kultaseni !

Milja ! Olet vuosikausia kiusannut minua näillä idioottimaisilla nimityksillä, mutta nyt saa riittää !!!

Hyvästi, sinä kylmä suihku tunteideni valkamaan !

Pauli

JÄRKISYY

Ofelia,
rakkaus sinuun vei minulta järjen, joten on jo aikakin että lähden taas etsimään sitä.

Alfred

NÄKÖKULMA

Joose,
sinulle tämä kirje merkitsee loppua, mutta minulle se on alku!
Aloitan uuden elämän Siirin kanssa.
Iloitsethan puolestani.

Janita

NOKITUS

Jyri,
kun nyt kerran kysyit, miten voisit lunastaa rakkauteni takaisin, niin jätin Huuto Nettiin ilmoituksen: "Myydään jättipaketti käsinkirjoitettuja ja digitaalisia rakkauskirjeitä. Sisältää 112 kirjettä (käsiala selvää ja luettavaa) ja 345 sähköistä viestiä (normaalikielisiä sähköposteja ja chattikeskusteluja, ei sis. lyhenteitä). Lähtöhinta 1 €, ei hintavarausta.
Osta heti: 500 € koko paketti, kaupan päälle kaikki valokuvat"

Virpi

NAPIT VASTAKKAIN

Armahin Ariadne,
alan vihdoin saada langanpäästä kiinni: meidän suhteemme on ollut pelkkää valheiden vyyhtiä. Sinä kudoit verkkosi, ja minä menin lankaan. Mutta nyt olen lopultakin nähnyt nurjan puolesi. En enää yritäkään ratkoa umpisolmujamme: parempi purkaa koko juttu kuin yrittää kursia mitään kokoon. En kaipaa kuulla loukutustasi enää tänään, joten jätän sinulle tämän vaatimattoman kirjailutuotteeni ja käyn huomenna sopivassa saumassa hakemassa loput kuteeni.

Karl

HUOLITELTU

Hyvästi Maija-Liisa, oli kovin ikävä tutustua.

Niilo

VANDAALI

Fredrik,
Jätän autosi samaan kuntoon kuin sinä jätit minun sydämeni !

Martina

TÄYSKÄÄNNÖS

atlunis iitaav nenimekul neejrik nämäT
                                        .äökännaviav

,atrek neniemiiv aj neniämmisne nikno es aJ
                       !inaikat nunim aaviav teän nuk

                                            ! okiN, itsävyH

 

Näiden lisäksi 91 muuta liikuttavaa, järkyttävää, hauskaa, koskettavaa eroajaa ja heidän erokirjeensä kirjassa: Cécile Slanka; 101 tapaa jättää – kirjeitä joka lähtöön (Avain, 2008).

 

Lisää kirjasta kustantajan sivulla.

Kuva: Liili Motuste