Hyvää kertomakirjallisuutta lukee mielellään. Tästä teoksesta on kerrottu pitkästi täällä ja täällä.

Nämä kaksi arvioijaa kiinnittävät erityisen huomionsa teoksen lesboteemaan, toinen jopa kysyy onko tämä lesboromaani lainkaan? No, totta kai se on lesboromaani, koska se kertoo naisten välisistä rakkaussuhteista sodan aikaisessa Lontoossa.  Waters kirjoittaa brittiläislesbojen historiaa kaunokirjallisuuteen. Hän kirjoittaa myös toisesta tärkeästä aiheesta: naisten toiminnasta ja elämästä sota-aikana.

Kirja on paitsi hyvä lukuromaani myös hyvä historiallinen romaani sekä rakkausromaani. Waters kirjoittaa pedanttisen tarkasti ympäristöstä ja aikakaudesta, niin elävästi että lukija näkee pommitetun Lontoon, tuntee sen tuoksut ja kuulee sen äänet. Kirjassa on kolme lukua: 1947, 1944 ja 1941 ja neljä keskushenkilöä, joiden elämää kuvataan taaksepäin ja henkilöiden elämänkerrokset tulevat näkyviin. Waters on tavoittanut hyvin sota-ajan ihmisen tunnemaailman. Tavoitin kirjasta sen saman tunnelman, jonka ovat välittäneet lähelläni eläneet ja elävät sota-ajan kokeneet ihmiset. Heidän tarinoita kuunneltuani olen käsittänyt kuinka sota traumatisoi ja näistäkin traumoista kirja kertoo.

Kirja on saanut kaikissa arvioinneissa paljon kehuja, koska Waters on loistava tarinankertoja ja arvostettu sellainen. Eikä kustannustoimittajakaan uskalla tai kehtaa varmaan ehdottaa muutoksia, mutta  olisin karsinut teoksesta sellaisia kuvauksia, jotka eivät palvele kokonaisuutta. Teos on paikkapaikoin kuin ohjeistus elokuvantekijälle (menisin kyllä katsomaan!); tuo verho on nyt tuon värinen ja ovenkahva tällainen ja nämä rauniot ovat tuolla oikealla.

Watersilla on ihmeellinen taito tavoittaa jollakin aikakaudella elävän ihmisen olemus. Tämä tuli erinomaisesti esille Watersin esikoisteoksessa: Silmänkääntäjä (2006), jonka juonirakenne on taidokkaampi kuin Yövartiossa.

He, jotka rakastavat hyvää tarinankerrontaa, heidän kannattaa nämä molemmat tiiliskiviromaanit lukea:

Sarah Waters; Yövartio 2006 (suom. 2007) ja Silmänkääntäjä 2002 (suom. 2006)