Olen elänyt ihan väärin, tiedän sen lukiessani vaalitukisopasta kertovia uutisia ja kuunnellessani siihen sotkeutuneiden haastatteluja. Olisin paljon varakkaampi, jos en olisi ainoastaan maksanut tunnollisesti verojani ja olisin älynnyt minäkin perustaa ystävieni kanssa peitejärjestön, jonka avulla olisimme keränneet valtavat summat rahaa ja jakaneet sen toisillemme. Tosin kuka meille olisi lahjoittanut kymmeniätuhansia euroja? Ilahtuisin kyllä 5000 eurosta. Verottomana. Entäpä jos se vain ilmestyy tililleni eräs päivä enkä tiedä lahjoittajaa. Hyvät haltijat, ne ovat sittenkin olemassa, ajattelisin.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Näinköhän salaperäisiä vaalitukiakin saanet kansanedustajat ajattelevat? Useathan eivät tienneet kuka heidän tililleen lähettää rahaa. Liisa Hyssälä oli paras kaikista todetessaan lisäksi, että ei osannut täyttää vaalitukiselvityslomaketta, joka omissa silmissäni näyttää siltä kuin juuri opintonsa aloittanut valtiotieteiden opiskelija olisi saanut kesätöitä. Mikäli vertaa lomaketta esimerkiksi Kelan tai työvoimatoimiston lomakkeisiin, jotka taatusti on laatinut vähintään tilastotieteen tohtori. On niissä eroa - on. Hyssälä tosin myöhemmin tarkensi toteamalla, että hän on myynyt tauluja KMS:lle tai toisinpäin: KMS on ostanut häneltä tauluja 5000 eurolla. Muistaakseni taulujen myynnistä taiteilijatkin joutuvat maksamaan alvinsa, joten mikäli on kyse ”vain” taiteen myynnistä ja ostamisesta niin miksi tämä sitten on alveista vapaata taiteen myyntiä?

 

Todentotta, kansanedustajille lomakeopintojen jatkokurssi olisi tarpeen ja sitä voisivat hyvin vetää he, jotka todella hallitsevat tämän: työttömät, erilaiset vammaisryhmät, pitkäaikaissairaat ja muut Kelan tukea saavat, esimerkiksi asuntotukea saavat. Lomakkeentäyttö -kursseista ja opintojen ohjauksesta maksettaisiin tietysti, kunnon veroton korvaus kurssin vetäjille.

 

Vaalitukihan on verotonta tuloa, mutta tuloa kuitenkin, joten tämmöinen veronsa maksava kansalainen kuin minä, on aivan äimänkäkenä siitä ajattelu- ja toimintatavasta että 5000 – 20 000 euron verovapaa tuki jätetään ilmoittamatta vaalitukiselvityslomakkeessa. Keväällä vietin yhden viikonlopun tehdessäni veroilmoitukseeni muutoksia, joita verottaja kaipasi. Eikä kyse ollut tuollaisista summista lainkaan. Lomakkeet löytyivät helposti verkkosivuilta, mutta meni hetken aikaa ja jokunen tovi ja tunti ennen kuin ymmärsin, mitä ja miten minun on ilmoitettava (tosin sitä en ymmärrä kyllä vielä, että miksi).

 

Tavallinen veronmaksaja tai työttömyyskorvausta ja/tai kelan tukia saava voi saada sanktioita antamistaan vääristä tai erheellisistä tiedoista, vaikka se tapahtuisi vahingossa tai siksi, ettei yksinkertaisesti ymmärrä mitä kysytään. Sehän nyt ei ole tavatonta. Ettei ymmärrä. Mutta aivan päivänselvää tulisi olla, että eduskunnassa työskentelevä on mitä suurimmassa määrin velvollinen antamaan selvitykset tietyistä asioista ja selvittämättä jättämisestä tulisi seurata sanktio. Ellei kyse ole suojatyöpaikasta tai kuntouttavasta työtoiminnasta kuten viime aikoina on tullut mieleen eräiden kansanedustajien touhuja seuratessa. Ja sehän tarkoittaa työelämässä yleensä sitä, että palkka on tuntuvasti pienempi kuin normaalisti. Joten mikä ettei jokunen kansanedustaja pärjäisi vähän pienemmälläkin tulolla. Mikäli ei osaisi niitä työelämäntaitoja, joita eduskunnassa työskenteleminen tarkoittaa, voisi sellainen kansanedustaja kuitenkin toimia tehtävässään esimerkiksi työkokeilun piirissä, jolloin häntä valvottaisiin ja ohjattaisiin paremmin.

 

Vaan ainahan kun on jotain salattavaa ja peiteltävää niin usein lopulta paljastuu paljon muutakin. Varsin mielenkiintoinen yhdistys on tuo KMS, yhdistys jossa ei noudateta yhdistyslakia. Mutta asiallahan on ammattilaiset, televisiossakin on moneen kertaan kerrottu, että taustaporukoissa on useita talousrikollisia. Kehittyvien maakuntien Suomi ry:stä kirjoittelee tarkemmin Sedis.